Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.

Bepaal de naam van het Slag om Grolle-bier

Dit jaar brouwt Grolsch samen met Brouwersnös het Slag om Grolle-bier en jij kan bepalen hoe het bier gaat heten. Stem op een van de drie historische namen door onder onze Facebook-post een comment achter te laten en maak kans op een exclusieve bierproeverij bij Brouwersnös in Groenlo. Zo proef je als allereerste het Slag om Grolle-bier! Wordt het Dulcken (stadscommendant van vesting Grolle), Kloeck Volck (eerbetoon aan de Grolse bevolking) of Lambert (ondercommandant van de Spaanse troepen)? Lees meer over de historie achter de biernamen hieronder! 

Dulcken

Mathijs Dulcken was de stadcommandant van de vesting Grolle. Hij was dat al jaren, want tijdens het Twaalfjarig Bestand schoot hij uit eigen zak geld voor dat nodig was voor het verbeteren van de vestingwerken. Best een gok, want bij de Spanjaarden wist je maar nooit óf en - zo ja - wanneer je geld terugzag. Op de avond van 18 juli 1627 zat Dulcken met een paar gasten aan tafel. De ‘toorenblaser‘ kwam de stadscommandant melden dat het leger van de Prins voor de stad lag. Dulcken reageerde uitermate cool op dit bericht: hij maakte eerst rustig het diner af (ongetwijfeld ook genietend van een goed glas bier), alvorens hij zich naar de stadswallen spoedde om de vijand in ogenschouw te nemen. Dulcken bracht de stad meteen in hoogste staat van paraatheid, hij verdeelde extra wachtposten over de vestingwerken en liet de borstweringen verhogen. Hij inspecteerde dit werk persoonlijk want niet lang na het begin van de belegering werd de stadscommandant in de schouder getroffen door een vijandelijke musketkogel. Zijn stad met al zijn inzet verdedigen tegen zo’n grote overmacht: die man verdient een biertje! 

Kloeck volck

De overmacht aan volk en materiaal waarmee Frederik Hendrik in de avond van 20 juli 1627 voor Groenlo kwam, moet overweldigend geweest zijn. Toch is men in het leger van de Prins onder de indruk van de felheid en moed waarmee de inwoners hun stad verdedigen. De Staatse legerleiding voorziet dat de stad zich niet zonder slag of stoot over zal geven. Er wordt vanuit Grolle sterk met musketten op de aanvallers geschoten en het zal zonder twijfel nog menig ‘hart hooft’ kosten voordat de stadswal bereikt zal worden. Een vooruitziende blik! De verdedigers van de starcke Stadt Grolle: Kloeck Volck dus.  

Lambert ('de wakkere')

Lambert Verreyken was een zoon van de staatssecretaris van de Raad van State van de Zuidelijke Nederlanden onder de Spaanse koning. Tijdens de belegering van Grolle in 1627 was hij, die als bijnaam ‘de wakkere’ had, ondercommandant van de Spaanse troepen in de stad. Al in het begin van de belegering werd de stadscommandant door een musketkogel gewond aan de schouder waardoor Lambert het algehele bevel over de Spaanse troepen kreeg. Zijn taak was de stad te verdedigen en de aanval van Staatse troepen zoveel mogelijk te verstoren. Daar hoorde ook een aantal nachtelijke uitvallen van de ruiterij bij, die hij persoonlijk leidde. Tijdens deze aanvallen werd veel schade aangericht, waarbij aan Staatse zijde ‘oock veele ghesneuvelt ende ghequest [] sijn’. Ondanks dit dapper verzet moest de stad zich op 19 augustus 1627 gewonnen geven. Zijn wakkere optreden in Groenlo had blijkbaar indruk gemaakt want hij werd bevorderd tot kapitein in het Spaanse leger. Tijdens de belegering van 's-Hertogenbosch in 1629 was Lambert weer actief betrokken bij de verdediging van een katholieke stad. In de nacht van 3 op 4 juli, tijdens een uitval van de Spaanse ruiterij op de Staatse stellingen, sneuvelde hij.