Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.

Grolsch x Cinetree filmreview: Boyhood

Grolsch is dol op film en daarom werken we samen Cinetree, het online filmhuis voor thuis. Je krijgt namelijk vanaf nu 10 Cinetree-films gratis bij aankoop van een 4-pack actieverpakking Grolsch beugels! Om je wegwijs te maken in het aanbod van Cinetree-films delen we reviews van films die getoond worden op Cinetree gedurende deze actie. Lees de filmreview over Boyhood, nu te huren op Cinetree. Het meesterlijk filmproject van regisseur Richard Linklater over het leven van de (aanvankelijk zesjarige) Mason en diens gezin. Gedurende twaalf jaar kwamen cast en crew bij elkaar om, eens per jaar, een aantal nieuwe scènes voor de film te draaien. Het resultaat is een verbluffende tijdreis van meer dan tien jaar in 'slechts' tweeënhalf uur film.

In de afgelopen decennia zijn onze technische snufjes in hoog tempo verbeterd. Je kunt het zo gek nog niet bedenken, of het is mogelijk. Eén van de weinige dingen, echter, die de mens tot op de dag van vandaag niet voor elkaar heeft gekregen, is het ontwikkelen van een tijdmachine. Hoe graag we ook zouden willen, reizen door de tijd zal waarschijnlijk voor altijd een illusie blijven. Tóch kunnen we soms, heel even, een klein reisje door de tijd maken. En wel op een heel bijzondere manier; namelijk doormiddel van films. Boyhood is een voorbeeld van zo’n ‘tijdreizende’ film. Twaalf jaar tijd verstopt in tweeëneenhalf uur film; klinkt onmogelijk, is het (kennelijk) niet.

De Amerikaanse regisseur Richard Linklater (bekend van o.a. Before Sunset  en Before Midnight) toonde al eerder een grote fascinatie voor tijd, groei en toeval. Die elementen vormen vrijwel altijd de bouwstenen voor zijn bijzondere films. Zijn werk valt doorgaans te beschrijven als naturalistisch en ‘vanzelfsprekend’, wat maakt dat de scheidslijn tussen filmwereld en de echte wereld uiterst klein wordt. Dat is niet alleen een genot om naar te kijken, maar geeft je ook het gevoel zelf onderdeel van de film te zijn. Het in 2014 uitgekomen Boyhood is precies zo’n combinatie van herkenbaarheid en naturalisme die gezamenlijk een ‘levensechte’ film opleveren.

Speel video

Actrice en filmmaker Mea Dols de Jong over Boyhood

Aangezien Linklater graag een film wilde maken over een opgroeiend gezin, maar de hoofdrollen niet door verschillende acteurs wilde laten spelen, besloot de filmmaker een project uit te zetten van twaalf jaar tijd. Dat was een riskante en moedige onderneming: de vier hoofdrolspelers (Ellar Coltrane als Mason, Lorelei Linklater als zus Samantha, Patricia Arquette als moeder Olivia en Ethan Hawke als papa Mason Sr.) moesten zich bij aanvang van de opnames namelijk voor twaalf jaar aan hetzelfde project committen. En da’s best een beetje spannend. Toch lukte het Linklater een waanzinnige cast te verzamelen die, zowel in de film als in het echte leven, diverse ontwikkelingen doormaakten en in verschillende levensfasen terecht kwamen. De cast kwam tussen 2002 en 2014 ieder jaar een aantal opnamedagen bij elkaar om een nieuw hoofdstuk aan de film (én het leven van de personages) toe te voegen.

Niet bang zijn voor de tijd lijkt voor veel mensen haast onmogelijk. Toch laat Boyhood zien dat tijd eigenlijk een zeer hoopgevend fenomeen is; een eeuwigdurend proces dat naast vergankelijk en ongrijpbaar ook heel erg mooi kan zijn. Met Boyhood wordt duidelijk dat het leven, ondanks fikse tegenslagen en een heleboel donkere wolken, altijd nieuwe kansen biedt. Het loopt vaak anders dan gepland, maar dat is helemaal niet erg!

Tekst: Bo Courant voor Cinetree
Beeld: via Cinetree