Ben jij 18 jaar of ouder?
Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.
PROEVERIJ #10: BlOND
WELK BIER IS ER DIT KEER GEBROUWEN IN DE PROEFBROUWERIJ?
Voor deze keer is er gekozen om Blond te brouwen. Dit bier stond al een tijdje op onze wishlist, een lijstje waar denk ik wel meer dan 10 bieren op staan die we nog heel graag een keer willen gaan brouwen.
Afgelopen jaar was een jaar waarin we ik denk voor Grolsch best extreme bieren hebben gebrouwen. De Pumpkin Ale, Berliner Weisse, een Porter, Fruity IPA, wat misschien niet allemaal extreme bieren zijn, maar waar we bij Grolsch geen ervaring mee gehad hebben. Het zijn allemaal splinternieuwe bieren, waar we andere ingrediënten dan normaal gesproken voor nodig hadden.
WAAR KOMT DE INSPIRATIE VANDAAN OM HET TE GAAN BROUWEN?
Blond is een hele populaire bierstijl, vooral in België. Het zijn klassiekers de blond, dubbel en de tripel. En we hebben natuurlijk al een dubbel en tripel gebrouwen in het verleden, maar nog geen blond. Dus we wouden deze ook heel graag brouwen.
Maar ook omdat we in het team van de proefbrouwerij allemaal gek zijn op blonde bieren. Je hebt zwaar blond, La Chouffe en Duvel, maar ook de gewone blonde bieren zoals Grimbergen blond. Ik denk dat ieder van ons zijn/haar eigen favorieten daarin heeft. Ik ben zelf iets meer van de zwaar blonde bieren, La Chouffe is echt wel een favoriet van me.
"En bij blond denk ik dat we terug zijn gegaan naar de basis. We hebben met basis grondstoffen, goede basis grondstoffen, een goed bier gemaakt. En dat is ook wel weer gaaf om te doen".
VERTEL EENS IETS MEER OVER GROLSCH BLOND!
De Belgische blonde bieren waren dus een inspiratiebron voor me. We hebben hem dus in de belgische stijl gebrouwen met gerstemout, tarwemout, klein beetje karamelmout en twee soorten hop. Hercules hop voor de bitterheid en Saaz hop omdat het een mooi karakter heeft wat goed past bij blond. Voor onze blond hebben we een abdij gist toegevoegd. Die paste daar ook heel goed bij en zorgde voor de toevoeging van de fruitige esters. Verder hebben we een lichte moutsoort gebruikt, deze heeft niet zo’n uitgesproken smaak waardoor de hop en de gist de boventonen voeren. We hebben Grolsch Blond een keer zwaar gebrouwen, dus 8,5% en een keer op 6,7%. Die van 6,7% vonden we meer in balans, de hop en de gist aroma’s waren beter gevormd.
Hij heeft een fruitig/bloemig boeket gekregen, we hebben het bier lang door laten vergisten zodat hij heel veel suikers heeft omgezet in alcohol, koolzuur en aroma’s waardoor het ook een droog karakter gekregen heeft. Bij blonde bieren van onze concurrenten zie je soms dat ze wat zurige zijn, daarvan ben ik zelf niet zo’n fan, vandaar dat wij dat geprobeerd hebben niet zo niet zo te doen.
HOE IS HET BROUWEN GEGAAN?
Blond hebben we in één keer gebrouwen en er een proef mee afgevuld en die besproken. De tweede keer hebben we wel een paar dingen aangepast wat betreft de volmondigheid en de vergisting, maar dat waren kleine nuances.
Je kan wel zeggen dat hij een heel stuk makkelijker te brouwen was dan de Pumpkin Ale. En dat is ook niet erg. Bij de Pumpkin Ale was de moeilijkheid de combinatie van de kruiden die je doseert. Het is al snel of te veel of je proeft er niets van terug. En bij blond maak je gebruik van maar een paar grondstoffen. Dus daar kan je makkelijker mee rekenen en we waren er meer bekent mee.
WANNEER DRINK JE DE GROLSCH BLOND?
Ik zou hem in een relaxte setting drinken, het weer is er ook wel een beetje naar. Lekker voor de openhaard of in de kroeg. Hoewel je een blond ook wel heel goed in het voorjaar zou kunnen drinken. Je vindt deze tijd zoveel gekke bieren in de kroeg, maar blond is gewoon een klassieke bierstijl.
WAT MAAKT GROLSCH BLOND UNIEK?
Daarvoor zou je hem eigenlijk moeten proeven. Ik vind zelf dat hij wat volmondiger is dan andere blonde bieren. Ik denk dat dat het onderscheidende karakter is van onze blond.