Ben jij 18 jaar of ouder?
Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.
Het pad van... Niels Willems en Jasper Hagedoorn
Grolsch is bier met karakter. Dat proef je niet alleen, maar dat laten we ook graag zien. In 'Het pad van...' interviewen we mensen die hun eigen pad volgen en naar ons eigen zeggen karakter tonen, net als ons bier. Noem het eigenzinnig, wij noemen het karakter.
Stichting Pak An is door De Feestfabriek en Grolsch opgericht in 2016 met het doel om ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek te ondersteunen. Een van de ideeën die hiervoor in aanmerking kwam, is het duurzame elektrische brommermerk Brekr van de enthousiaste ondernemers Niels Willems en Jasper Hagedoorn uit de Achterhoek. Vandaar ook de merknaam Brekr, afgeleid van het Achterhoekse woord 'brekken'. Wat begon met een appberichtje over een vernieuwend idee van Niels aan Jasper, is inmiddels uitgegroeid tot een duurzaam innovatief merk waarvan je de eerste brommers deze zomer zomaar eens voorbij kan zien rijden, en niet alleen in de Achterhoek! We spraken de heren in hun kantoor en werkplaats, gevestigd in de voormalige gevangenis 'De Kruisberg' in Doetinchem.
Wat betekent Brekr?
Niels: "Brekr is afgeleid van het Achterhoekse 'brekken'. Brekken kun je het beste uitleggen als: loltrappen, een biertje drinken, muziek maken, sleutelen aan brommers en motoren en ook wel het bekende 'brommers kieken'."
Jullie zijn in 2017 begonnen. Hoe kwamen jullie op het idee om een duurzame elektrische brommer te gaan ontwikkelen?
Niels: "Ik was op internet aan het struinen naar fietsen en brommers en toen dacht ik: 'Je moet toch wel iets mooiers kunnen maken dan wat er nu is?'. Maar dan wel eerlijk en elektrisch. Ook het idee om de Achterhoek hierbij te betrekken speelde al meteen bij mij. Toen appte ik naar Jasper: 'kunnen we zelf geen Achterhoekse brommer cheffen?' "
Jasper: "Destijds werkte ik bij Accell (de grootste fietsfabrikant van de wereld) als R&D manager. Ik hield me o.a. bezig met de positionering van merken en ontwikkelde met een team nieuwe fietsen. Toen ik het appje van Niels las met: 'zullen we effe een nieuw merk oprichten' verklaarde ik hem eigenlijk voor gek. Maar ik dacht ook: goede ideeën moet je een kans geven, dus laten we dit gaan verkennen."
Niels: "Uiteindelijk hebben we ons enthousiasme voor dit idee volgehouden en doorgepakt. Het was destijds een hobby naast ons werk. Naarmate we ons idee ontwikkelde, werd het superlogisch om de brommer echt te gaan maken. Ook de timing was goed, qua ontwikkeling van elektrische voertuigen. Soms kan je ook te ver voorlopen met een vernieuwend idee."
Wat is er zo vernieuwend aan de Brekr brommer?
Niels: "We wilden iets onderscheidends neerzetten. Bij de Brekr hebben we de kunst van het weglaten toegepast. Alle vormgeving die je ziet bij elektrische motoren en scooters is gebasseerd op benzineversies, terwijl dat niet functioneel is. Daarom ziet de Brekr brommer er ook zo anders uit. We stonden begin dit jaar met een eigen stand op de motorbeurs, en niet één leek op de Brekr. Terwijl het design heel logisch is. Het is een archetype van een elektrische brommer en dat is nog niet eerder bedacht. Daarnaast is de Brekr brommer uiteraard duurzaam en laag in energieverbruik. Je kunt 100 kilometer rijden voor minder dan een euro aan elektriciteit."
Jasper: "Ook het feit dat het een brommer is voelt als nieuw. De brommer is vroeger weggepest uit het straatbeeld vanwege de stank en de herrie die die maakte. Doordat de Brekr elektrisch is, heb je dit slechte imago niet meer."
Waar komt de drive vandaan om uiteindelijk volledig voor dit idee te gaan en een onderneming te starten?
"We zagen de mogelijkheden. De ontwikkeling van benzine naar elektrisch opent deuren voor nieuwe merken. De grote fabrikanten reageren altijd wat te laat. Alles wat er was, leek op een verbrandingsmotor, -brommer of -scooter. Dan kiezen wij ons eigen pad en laten we ons niet tegenhouden door onzekerheden. Vaak ben je te bang. Geen reden voor, dachten wij."
Wat heeft Stichting Pak An voor jullie betekend?
"We hadden een beperkt netwerk in de Achterhoek en we wisten dat de geboortegrond van Brekr onderdeel moest uitmaken van het merk. Daarbij komen we voor veel technische uitdagingen te staan die voor een deel ook dichtbij opgelost konden worden. Al heel snel werden we geattendeerd op Pak An en dat voelde gelijk goed. Ze hebben een geweldig netwerk in de Achterhoek en helpen actief mee. Op het vlak van promotie hebben ze ons geholpen, maar ook in contacten met bedrijven. In het begin waren we een start-up met een idee en dan is het belangrijk om goed geïntroduceerd te worden. Dan willen mensen ook serieus kijken of we elkaar over en weer kunnen helpen. In het begin, maar ook nu nog helpen ze actief mee. Geweldig."
Wat geeft Brekr terug aan de Achterhoek?
"Brekr is een Achterhoeks merk. Dat zit 'em niet alleen in de naam, aan elke brommer stikken we een Achterhoeks vlaggetje. We nemen de historie van liefde voor motorcross en motoren uit de Achterhoek mee. In vrijwel alle nieuwsberichten in Nederland wordt de Achterhoek meegenomen. Het laat zien dat we hier mooie en innovatieve producten ontwikkelen. De nieuwsberichten hebben een combinatie van; design, innovatie en Achterhoek. Omdat we met de nieuwe brommer veel publiciteit krijgen, geven we zo ook iets terug aan de Achterhoek. Hier kom je niet alleen om te recreëren, hier wordt ook gewerkt. En hoe!"
Wat is jullie doel voor de toekomst?
"Eerst en vooral van de Brekr Model B een groot succes maken. Onze handen jeuken, wat ons betreft blijft het niet bij dit ene product..."