Ben jij 18 jaar of ouder?
Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.
Het pad van... Erik Legters
Grolsch is bier met karakter. Dat proef je niet alleen, maar dat laten we ook graag zien. In 'Het pad van...' zoeken we mensen op die hun eigen pad volgen en naar ons eigen zeggen karakter tonen, net als ons bier. Noem het eigenzinnig, wij noemen het karakter.
Stichting Pak An is door Grolsch en De Feestfabriek opgericht in 2016 met het doel om ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek te ondersteunen. Een van deze prachtige ideeën die daar voor in aanmerking kwam, is Distilleerderij de Bronckhorst van Erik Legters. Erik is een rasechte ondernemer die zich na verschillende carrièreswitches heeft om laten scholen tot distilleerder in hart en nieren. In zijn distilleerderij in Zelhem brouwt hij huisgemaakte distillaten zoals whisky, jenever en gin. En dat allemaal op een duurzaam verantwoorde manier met alleen de beste producten uit Achterhoekse bodem. We zochten de ondernemer op in zijn mooie zelfgebouwde distilleerderij in, natuurlijk, de Achterhoek.
Hoe ben je Distilleerderij de Bronckhorst gestart?
"Ik zeg altijd: 'Ik heb de universiteit van het leven gehad'. Ik ben 43, maar ik denk eigenlijk dat mijn geest ouder is. Ik heb veel verschillende zware beroepen mogen beoefenen zoals bewaker in de gevangenis, maar ik ben ook drie jaar sportmasseur geweest. Door de komst van de economische crisis raakte ik mijn baan kwijt. Na maanden tervergeefs solliciteren, besloot ik om mijn leven om te gooien. Ik wilde ondernemer worden, dat wist ik eigenlijk al jaren, alleen wist ik nog niet waarin. Alleen dat het verbonden moest zijn aan de natuur en landbouw en dat het moest bijdrage aan de ciruclaire economie. Ik wilde graag de Achterhoek op de kaart zetten en werkgelegenheid creëren. Daarom gebruik ik ook alleen producten uit de Achterhoek, om de economie lokaal te ondersteunen. Uiteindelijk ben ik door een artikel in het vakblad De Boerderij over brouwgerst voor de Schotse whisky-industrie brouwgerst gaan telen. Hier ging ik mij steeds meer verdiepen en toen besloot ik een opleiding tot distilleerder te gaan volgen om vervolgens mijn eigen distilleerderij op te starten."
Wat heeft Stichting Pak An gedaan om je te helpen?
"Toen ik net begonnen was met mijn opleiding tot distilleerder in 2016, werd ik getipt door een goede vriend over Stichting Pak An, dat toen ook net in het leven werd geroepen. 'Een stichting die ideëen die ten goede komen aan de Achterhoek ondersteunt.' Nou, dat bén ik! Dacht ik toen. Als ze mij niet uitkiezen, dan weet ik het ook niet meer. Ik leverde mijn ondernemingsplan in en ik werd gehonoreerd. Het ene moment stond nog met mijn klompen in de brouwgerst en een uur later stond ik op de Feestfabriek bij de Zwarte Cross op een podium voor 20 man pers!
Naast alle media-aandacht kreeg ik een geldbedrag wat ik kon steken in het opstarten van mijn distilleerderij. Ook heb ik coaching gekregen van niemand minder dan Grolsch meesterbrouwer Wim Vermeulen. Ik mocht langskomen op de Grolsch brouwerij en kreeg een kijkje achter de schermen. Tijdens de coachinggesprekken met Wim kwam ik erachter dat ik de chemie en alles wat komt kijken bij het brouwen wat ik geleerd had tijdens mijn opleiding, goed in de vingers had. Het is super om met zo iemand als Wim te kunnen sparren over het brouwproces. Daarnaast heeft Stichting Pak An mij geholpen aan een mooi netwerk en heeft het Grolsch marketingteam meegekeken met onder andere het ontwikkelen van onze flessen."
Wat geeft Distilleerderij de Bronckhorst terug aan de Achterhoek?
"Mensen noemen mij de ambassadeur van de Achterhoek. Ik sta niet alleen voor mijn distilleerderij, maar ik wil de Achterhoek echt op de kaart zetten. Ik wil hier werkgelegenhied creëren. Maak er wat moois van met zijn allen en ga elkaar niet tegenwerken, maar samenwerken. Maak een platform van mooie streekproducenten zoals we die inmiddels hier opgezet hebben. Dan kun je elkaar helpen en samen geld verdienen. Zo hebben we bijvoorbeeld een mooie samenwerking met een ambachtelijke chocolaterie hier in de Achterhoek waarbij onze dranken in hun bonbons verwerkt zitten. En zo zijn er nog veel meer streekproducenten waar wij mee samenwerken zoals Achterhoekse wijnboeren en fruittelers."
En waar zit het duurzame in?
"Alles wat wij hier doen draagt bij aan de zogeheten circulaire economie. Dat wil zeggen dat alles, maar dan ook echt alles wordt herbruikt in het maken van onze producten. Onze Dahomay runderen leven van kruidenhooi en gras, het mest van deze runderen wordt weer uitgemest en verspreid op onze akkers waar onze brouwgerst wordt geteeld. Van het gerst daarvan maken we onze whisky's en jenevers. Het stro wat daaruit voort komt, daar strooien we de stallen dan mee. Én we beschermen een heel zeldzaam soort runderras. Om dit inteeltvrij te houden moeten er ook runderen naar de slacht. Dan brengen wij ze naar de ambachtelijke slager hier in het dorp en maken ze er Dahomeyhamburgers en -Metworsten van. Deze passen weer perfect bij onze Dahomey Single Malt! En zo is de duurzame cirkel rond."
Hoe ben je gekomen tot waar je nu bent?
"Ik kom uit een ondernemende familie en mijn vader zei altijd: 'Je moet in de slechtste tijd beginnen. Want als je dat overleeft, dan overleef je een goede tijd sowieso.' Ik ben begonnen toen alle banken de kraan dicht hadden gedraaid en ik ook geen subsidie kon krijgen. Het was geen mooie tijd om te beginnen. Crisis, werkeloos, maar ik ben er gewoon voor gegaan en heb er voor gevochten. Ik ben gaan bouwen aan mijn distileerderij, ik heb productieproces uitgeschreven en alles wat er komt kijken bij het opzetten van een duurzame distilleerderij. Uiteindelijk is het balletje gaan rollen en nu merken we dat we bijna uit onze kinderschoenen groeien."